Zlobíš se často? Míváš podrážděná období, kdy se rozhněváš pro každou drobnost nebo se okolí obává tvých pověstných výbuchů zlosti? Zde je 24 tipů a způsobů, jak ovládnout hněv. Mnoho z technik jde vzájemně kombinovat a pokud tipy pro rychlou pomoc proti hněvu doplníš o dlouhodobou práci, úspěch se jistě dostaví. 

 

1. Počítej do deseti

Stará rada a pořád platí. Někteří mohou zkusit počítat i do 20, 50 nebo 100. Cílem je přesměrovat pozornost na racionální činnost. Odstup ti pomůže vychladnout.

2. Zamysli se

Než něco v hněvu řekneš, promysli si to. Pověz si to v duchu, jak to zní. Jakmile to vypustíš z úst, už to nepůjde vrátit. Zvaž možnost, že i tato situace tě může něčemu novému naučit. Zkus to objevit.

3. Konstruktivní popis

Jasně, věcně a konstruktivně popiš situaci. Bez napadání druhých nebo snahy vyhrát za každou cenu. I hádka může být konstruktivní. Popisuj s cílem situaci vyřešit, ne s cílem se v situaci rochnit a rozmazávat bláto po všech zúčastněných.

4. Hluboké dýchání

Pokud nefunguje počítání do deseti. Začni dýchat do břicha a vědomě sleduj svůj dech od nosních dírek až do břicha a zpět. Prodýchej se ideálně u otevřeného okna. Až se ti znova pořádně okysličí mozek, situaci uvidíš jinak.

5. Odhal příčinu

Když cítíš podrážděnost kvůli každé maličkosti, tvůj hněv je nejspíš jako požár, který se šíří i pod povrchem. Můžeš hasit jednotlivé plameny, ale budou se objevovat stále další a další. Nejspíš tě rozčiluje něco jiného, hlubšího. Pokud zjistíš co to je, dokážeš to lépe řešit. 

6. Nauč se relaxovat

Vědomé ovládání těla a jeho uvolnění ti pomůže snížit následky vzteku. Vztek patří k emocím, které je důležité umět ovládnout dřív, než vzniknou, jinak napáchají nejvíc škody ve tvém těle.

7. Poslouchej auto hypnotickou nahrávku na zvládání emocí

Pokud to se zvládnutím hněvu myslíš vážně, přepiš si podvědomý program, který tě naučil, že máš na nějaké konkrétní situace reagovat hněvem. Auto hypnotická nahrávka ti pomůže uvědomit si, že můžeš reagovat i jakkoli jinak a přepsat současný nežádoucí program jednání na něco, co ti bude víc ke prospěchu. Pokud to se změnou svých emočních programů chceš pojmout důkladněji a zapracovat na své emoční inteligenci celkově, rozhodně by tvé pozornosti neměl uniknout ani náš Online kurz Emoční inteligence.

8. Přestávka

Přestávka není důležitá jen v boxu. Když cítíš, že se diskuse začíná vyhrocovat a věcná debata ustupuje do pozadí emocím, vyžádej si přestávku na uklidnění. Chvilka oddechu ti umožní zvládnout celou situaci s větším klidem. 

9. Humor

Zlehčování situace a objevení humorné stránky může pomoct, ale nejde to každému. Když patříš k těm, kterým to nejde, trénuj.

10. Odpuštění

Nauč se sám sobě odpustit. Hned, neodkládej to. Pokud ti odpuštění nejde, potřebuješ se situací a se sebou trochu víc pracovat. Tím, že budeš v sobě chovat zášť, nic nevyřešíš. Budeš jen dál stresovat své tělo a pamatuj na to, že stres vypne imunitu a oslabuje tělo. Potřebuješ to řešit jinak, moudřeji.

11. Přijetí

Nauč se přijmout, že situace, která přišla je zde proto, aby všechny zúčastněné něco důležitého naučila. Najdi smysl, pochop lekci, přijmi ji. Pak ti také půjde odpuštění.

12. Vymysli řešení

Přestaň se na chvíli soustředit na to, co tě rozčiluje. Místo toho vymysli, jak situaci řešit. Nespokoj se s jedním řešením. Najdi alespoň 5 možností, jak kreativně vyřešit situaci, která v tobě budí hněv.

13. Běž se projít

Krátká procházka ti pročistí hlavu. Navíc mechanický pohyb při chůzi je skvělý prostředek pro odbourávání stresu celkově.

14. Pracuj

Štípání dřeva je s trochou opatrnosti efektivní způsob, jak se zbavit nahromaděného vzteku. Podobně fungují i další fyzické práce a rada v pohádkové písničce: „tak dej cihlu k cihle, těsto do díže, upeč třeba chleba, postav třeba zeď“ nefunguje jen proti žalu, ale i když se potřebuješ uklidnit. 

15. Zacvič si

Udělat si hned na místě 10 dřepů a 10 kliků se málokomu bude chtít. Přesto je to vynikající způsob, jak vyplavit endorfiny a ihned trochu vychladnout. Pravidelný sport navíc pomáhá zvládat stresové situace dlouhodobě. Někomu nejlépe funguje jóga, jiným thajský box. 

16. Osprchuj se

Pokud zuříš, je proud teplé a následně studené vody dopadající na tvé tělo vynikajícím způsobem, jak přesměrovat pozornost a uklidnit se. Voda odplaví všechen hněv.

17. Vyjádři, jak se cítíš

Vztek v sobě nedus, ale zároveň se vyhni obviňování typu "ty mně tak štveš". Drž se vyjádření jako: "Cítím vztek, kdykoli..." "Zlobím se, protože"

18. Najdi si vrbu 

Promluv si o celé situaci i svých pocitech s třetí, nestrannou osobou. Vol svou vrbu moudře, ať později nelituješ, že se od vrby všichni dozví, že: „Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!“ 

19. Napiš to

Když se na někoho zlobíš, vezmi si tužku a papír a vyjádři své emoce, svěř se papíru se vším, co tě zlobí, či trápí. Psaní ovlivňuje naši náladu a když sepíšeš svůj příběh, situaci, která tě opět rozzlobila, pomůže ti to lépe ji pochopit. 

20. Zakřič si

Nejde to vždy a všude, ale pokud máš možnost jít někam, kde tě nikdo neuslyší, pořádně si tam zařvi a všechen hněv ze sebe dostaň. 

21. Medituj

Když se naučíš meditovat a věnuješ této činnosti každý den aspoň chvíli, budeš svůj hněv zvládat mnohem lépe. Pravidelná meditace ti pomůže lépe si rozumět, uklidnit se i soustředit a dá ti potřebný nadhled nad situacemi, kvůli kterým se normálně rozčiluješ.

22. Boxovací pytel

Meditace je skvělá, ale někteří z nás i tak mívají občas potřebu do něčeho praštit. Když občas přemýšlíš, že boxovací pytel by ti vážně pomohl, možná je čas konečně ho pořídit. Buďto klasický závěsný nebo v kancelářské verzi na stůl. Nemusí to být nutně pytel, postačí i polštář nebo tlustá deka. 

23. Poslouchej hudbu

Když se zlobíš, dej si do uší sluchátka, pusť si oblíbenou relaxační hudbu, vylož si nohy a zavři oči. Hudba působí na lidské emoce velice silně, dokáže během chvíle změnit naši náladu.

24. Vyhledej pomoc

Pokud se zlobíš často, tvůj vztek je hrozbou pro tebe, či tvé okolí a cítíš, že i když se snažíš sebevíc, nedaří se ti nahromaděného stresu nebo zuřivých záchvatů zbavit, obrať se na odborníka. Někdy to nejlepší je přiznat si, že všichni občas potřebujeme pomoc.