Možná se ptáte proč právě vy nejste schopni zhubnout. Ráda vám pomůžu odhalit toto tajemství, proč někteří lidé mohou sníst neomezené množství čehokoliv a prostě nepřiberou ani deko a jiní se nesmí na koláček ani podívat, protože přibírají takřka ze vzduchu. 

Tajemství je velmi prosté. Zaměřte se na své emoce a související produkci hormonů.

Jak souvisí emoce s hubnutím?

Znáte 4 hormony štěstí? Dopamin, Endorfin, Serotonin a Oxytocin. Jsou to vaši velmi důležití kamarádi. VIP, kteří ovlivňují jakou máte náladu.

To jak moc s nimi kamarádíte a jak dobře si je umíte vytvářet a udržovat, tvoří vaše dočasné nebo trvalé štěstí v životě. Všechny hormony jsou produktem žláz v organismu a tyto žlázy jsou ovlivňované vaší výživou, náladou, pocity a celkovým zdravotním stavem.

Kromě těchto 4 hormonů štěstí je zde ještě pátý, Melatonin, který řídí jak dobře a kvalitně spíte. Může za to, jak dobře si odpočinete a zregenerujete se. Také ovlivňuje jestli vstáváte odpočatí nebo se budíte unavení. 

Úkolem hormonů je přenášet příkazy z mozku do ostatních částí těla a ovlivňovat tělesné procesy. Fungování těla je závislé na hormonech, protože bez nich by vaše tělo nevědělo, co má dělat. Hormony štěstí ovlivňují náladu. Emoce ovlivňují, jaké hormony tělo produkuje.

Právě jejich dostatek a rovnováhu se musíme snažit soustavně podporovat a cíleně stimulovat. Zejména pokud se snažíte zhubnout!

 

4+1 hormony štěstí 

Doteď to bylo velmi jednoduché a pochopitelně příjemné, ale ruku na srdce,  jak často se stresujete a tak hormony štěstí vypínáte?

 

DOPAMIN

Hormon dobré nálady a odměny. Vyplavuje se, když splníme úkol nebo dosáhneme vytyčeného cíle.

Navodí spokojenost a dobrý pocit z dokončené práce.

ENDORFIN

Vyplavuje se po sportu, ale i po sexu nebo po dobrém jídle.

 

 Pomáhá proti stresu a nepohodlí. Díky němu lépe zvládáme náročné činnosti, fyzickou a psychickou zátěž nebo bojujeme s nemocemi.

SEROTONIN

 Ovlivňuje vydatný spánek, chuť k jídlu a trávení, pomáhá učit se a zlepšuje paměť.

 Vyplavuje se jako odměna po těchto aktivitách, aby nás donutil pravidelně je opakovat.

OXYTOCIN

 Hormon lásky a důvěry. Prohlubuje pouto mezi partnery, rodiči a dětmi a funguje zejména v dlouhodobých harmonických vztazích.

 

 Vyplavuje se díky mazlení, sexu a celkové fyzické a citové náklonnosti. Díky němu důvěřujeme lidem, partnerovi a chráníme své blízké.

MELATONIN

 Hormon zdravého usínání a odpočinku. Primárně řídí váš spánkový cyklus. 

 

 Zajímavé je, že melatonin může zlepšit zdraví očí, snížit příznaky sezónní deprese a upravit i reflux.

 

Kortizol, úhlavní nepřítel hubnutí

Lidé jej mají zafixovaný jako stresový hormon. Každý zažívá v nějaké míře stres. Je to normální.

Pokud jsme ve stresu dlouhodobě a nepovede se nám stresu vyhýbat a tlumit ho, poklesne nám hladina dopaminu a serotoninu. Naopak vzroste hladina kortizolu. 

A právě zde je schovaná příčina, proč někteří lidé neumí zhubnout pomocí žádné diety. Dieta také umí stresovat a stresuje. 

Podívejte se blíže na to jak působí stres a co na to kortizol:

Zvyšuje riziko přibírání na váze

Obézní lidé produkují mnohem více kortizolu. Kortizol se ukládá v tukových tkáních. Nebezpečný je hlavně tuk uložený v oblasti břicha (tzv. viscerální, útrobní tuk), který kromě infarktu a mrtvice zvyšuje riziko vzniku metabolického syndromu, zvýšení hladiny špatného LDL cholesterolu a snížení dobrého HDL cholesterolu.

Kortizol přirozeně zvyšuje chutě na sladké, aby člověka donutil zásobit se cukry jako zdrojem rychlé energie. Potvrzují to mnohé studie na lidech i zvířatech.

Člověk ve stresu má tendenci konzumovat sladká a tučná jídla, takže růst váhy je logickým důsledkem. Kortizol zvyšuje rezistenci na inzulin, takže dlouhodobě zvyšuje jeho hladinu. Inzulinová rezistence je příčinou cukrovky a dalších chronických onemocnění.

Kortizol vyčerpává a oslabuje buňkyNedostatek energie způsobuje podvědomou touhu víc jíst a doplňovat energii. 

Vznik úzkostí a depresí

Stres není jediná negativní emoce, která se pojí s kortizolem. Kortizol totiž brání správné produkci a vylučování hormonů potřebných pro dobrou náladu (serotonin, dopamin, endorfin, oxytocin).

Protože když lidem tyto hormony chybí, zoufale se snaží jejich tvorbu vybudit a tak mají mnozí přejídaní jako "lék" na bolavou duši. Nebo hledají jak se uvolnit pomocí třeba alkoholu a snížit si hladinu kortizolu.

Zhoršení paměti a všech smyslů

Paměťová centra v mozku obsahují receptory kortizolu. Zvýšená hladina kortizolu tato centra oslabuje a poškozuje, dokonce způsobuje jejich postupný rozklad a degeneraci. Kortizol tak přímo zhoršuje paměť a mentální výkonnost. Zároveň snižuje hladinu serotoninu, hormonu štěstí a radosti, který významně ovlivňuje naši náladu.

Zhoršené hojení 

Čím více kortizolu je v krvi, tím pomaleji se rány hojí. Bylo provedeno několik studií, které to potvrzují.

Oslabení imunity

Dlouhodobé působení kortizolu oslabuje obranyschopnost těla a vyčerpává, takže lidé ve stresu jsou obvykle náchylnější na vznik nemocí.

Vliv na krevní tlak, srdce a cévy

Stres kvůli kortizolu zvyšuje krevní tlak. Kortizol tak pomáhá prokrvení mozku a končetin pro boj a útěk. Nadměrně vysoký kortizol poškozuje cévy, protože v nich krev cirkuluje příliš rychle a naráží do jejich stěn. Toto poškození cév pak způsobuje infarkty. Kortizol v těle zároveň zadržuje sodík a rychleji vylučuje draslík. Zvýšená i snížená hladina hormonu tak ohrožuje zdraví srdce a cév.

Řídnutí kostí

Kvůli zvýšenému kortizolu se vápník ze stravy hůře vstřebává. Můžete mít nedostatek vápníka i pokud váš jídelníček obsahuje dostatek zdrojů. Výsledkem je trvale snížená hustota kostí, a tedy osteoporóza. Kortizol oslabuje tvorbu kostí i kolagenu, a také obnovu kloubů, šlach a chrupavek. Kortizol snižuje množství tzv. osteoblastů, a tedy kostních buněk. Kosti jsou pak řídké a snadněji se lámou.

Jak vybalancovat kortizol a udržovat hormony štěstí na žádoucí hladině, abyste lehce zhubli?

Nízká i vysoká hladina kortizolu škodí. Pro snadné hubnutí potřebujete udržovat 4 hormony štěstí na optimální hladině. Střední zlatá cesta je ta správná. Nic se nesmí přehánět, s přeháněním jde totiž ruka v ruce závislost nebo potřeba se pídit po čím dál tím silnějším zážitku. A to může být likvidační. Takže hrajte si se svými hormony s rozumem a bavte se, protože to je jediná dobrá cesta jak zhubnout trvale. Nalezněte si strategii, která vás bude bavit a vy rozhodně nebudete strádat. 

 

Osvědčilo se mi několik strategií:

  1. Udržujte zdravé vztahy sami se sebou, svými blízkými a svým okolím. Seznamte se s 10 technikami, které potřebujete mít v malíku, jsou součástí kurzu emoční inteligence.
  2. Naučte se kontrolovat své emoce a tvořte si je vědomě. Více najdete v kurzu emoční inteligence.
  3. Stanovujte si své cíle a dosahujte je, protože dopamin potřebujete. Dejte si ovšem pozor na dopaminové závislosti jako jsou televize a sociální sítě.
  4. Naučte se vhodné strategie, jak se vyrovnat se špatnými emocemi. Rychlokurz včetně auto hypnotické nahrávky získáte zde.
  5. Pravidelně sportujte, jezte zdravě a meditujte. 
  6. Zjednodušte si to a použijte mou nahrávku na hubnutí. Přeprogramujte si tělo k dokonalému zdraví, štíhlosti a perfektnímu fungování. Včetně hormonů.