Trápí vás časté nachlazení a chřipku máte každý rok? Jak začne podzim chytnete rýmu a postrkáváte až do jara? Máme pro vás audioprogram, který vám pomůže naprogramovat nové návyky vedoucí k zlepšení imunity. Jsou jednoduché a zvládnete to i bez nahrávky, ale s ní vám to půjde jako po másle. 

Návyky budující imunitu jsou:

  1. Hygienické návyky, časté a důkladné mytí rukou. 
  2. Naučte se správně kašlat! Nikdy nekašlejte do holé dlaně, pokud nemáte k dispozici kapesníček, kašlete do ramene. Ke smrkání je z hlediska hygieny nejlepší použít papírový jednorázový kapesníček a použité nenosit po kapsách, kam si dáváte ruce, ale vyhodit je pokud možno hned po použití.
  3. Pitný režim. Je to už jako obehraná deska, která nikoho nebaví. Ale pitný režim neošidíte ničím jiným jako je kafe, slazené limonády nebo alkohol. Představte si, že byste chtěli doma uklidit a místo vytření podlahy byste ji jen otřeli suchým hadrem. Budete tam mít čisto? Stejně tak je důležitá voda pro vaše tělo. Tělo vodou vyčistí vše a když nemá dostatek čisté vody neumí se zbavit některých látek a tak je někam dočasně "uklidí". Optimální množství vypitých tekutin u dospělého člověka je od 2 litrů více a závisí také od množství aktivit a počasí.
  4. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu
  5. Nejlepší nápady dostáváme když jsme v pohybu na čerstvém vzduchu. Cítíte, že vás pobolívá hlava? Nejspíš jste byli ve špatně větrané místnosti a krátká procházka vám pomůže. Procházky na čerstvém vzduchu revitalizují celé tělo, dopřejte je i tomu svému.
  6. Dostatek vitaminů a mikronutrientů
  7. Pestrá a zdravá strava. Dobrá imunita začíná kvalitní snídaní. Jak chcete fungovat, když máte hlad? Nevynechávejte ani svačinu a teplý oběd, protože pak se budete k večeři přejídat a to je zrovna ten nejhorší životní styl, který můžete provozovat. Večer jíst k prasknutí znamená, špatný, neklidný spánek, kdy si vnitřní orgány nestihnou odpočinout.
  8. Aktivní a pravidelný sport. Jak to myslíme? Tělo v dobré kondici má dobrou imunitu. Stačí začít chodit pěšky, vynechat výtahy a jít o víkendu na delší hodinku do přírody nebo začít chodit tančit, do fitka či na jógu. Tělu se zvýší trénovanost a bude mnohem odolnější vůči všem virům. Nestane se to ze dne na den, ale postupně jak mu budete zvyšovat trénovanost. Trénované tělo má ve výborné kondici procesy v těle a díky tomu, že vše běhá jako dobře naolejovaný motor, tak i imunita vašeho těla pojede na plné obrátky.
  9. Otužování. Je to jednoduché, po každé sprše si dáte chvilku se studenou sprchou. Teplotu můžete snižovat postupně a ideální je vydržet se sprchovat studenou vodou 2 minuty. Otužování není vhodné pro lidi, kteří mají pořád ledové nohy a nebo i ruce.
  10. Relaxace. Každý den si dopřejte alespoň 20 minut na relaxaci v průběhu dne. 

 

Je jasné, že každý někdy klopýtne a je normální, že žijeme často přepnutí na automat a mnoho věcí neřešíme, ale děláme automaticky, protože jsme to tak převzali. Jenže pokud si myslíte, že nejsou všechny vaše návyky k vašemu prospěchu, je vhodné s nimi něco začít dělat. Změnit návyky ovšem není nic jednoduchého a vyžaduje to čas, vůli a trpělivost se sebou. Usnadníte si to pomocí našeho audio programu: Skvělá imunita