Věděli jste, že tinnitus je i dnes považován za stav, který je nevyléčitelný? A že běžní lidé si mohou vytvořit tento zdravotní stav bez zjevného důvodu? Také je to číslo 1 ve válečných zraněních, ale to se nás doufám, v této době, netýká. Vzhledem k tomu, že hypnóza může pomoci s tolika situacemi, je zde otázka, kterou jste mi položili ... „Hmmm, může hypnóza pomoci při tinnitu?“

Stručně řečeno ... ano, to rozhodně může! Protože hypnóza umí pomoci těmto lidem jednoduše „vypnout“ hluk. A když budou schopni ignorovat tyto zvuky, budou schopni:

  1. uvolnit se
  2. zlepšit si kvalitu spaní
  3. mít lepší koncentraci
  4. věnovat svou energii jiným věcem než jsou zvuky v hlavě nebo v uších a užívat si konečně života
  5. mít v životě mnohem méně stresu

Než ale zjistíte, jak hypnóza pomáhá při tinnitu, je důležité tento stav nejdřív poznat a pochopit nejlépe jak je možné.

Co je Tinnitus?

 

Tinnitus je lékařský název pro zvuky, které lidé slyší v uších nebo v hlavě. Tyto zvuky mohou být v jednom nebo obou uších a liší se člověk od člověka. Mají jednu společnou věc a to, že zvuky nepocházejí z vnějšího zdroje. Všechny jsou v hlavě postiženého - ale aby bylo jasné, nejsou výsledkem nějakého psychiatrického stavu. Co jsou to za zvuky? Tinnitus se často označuje jako zvonění v uších, ale může mít také podobu:

  • Šuštění
  • Bzučení
  • Hučení
  • Syčení
  • Šelest
  • Zpěv nebo melodie
  • Bušení
  • Dunění
  • Pulzující zvuk

Zvuky mohou být konstantní nebo si jich člověk může všimnout jen někdy a pak znovu. U některých lidí se zvuky objeví, když jsou ve zvlášť tichém prostředí.

 

Existují 3 známé typy tinnitu:

 

1. Objektivní - tělo produkuje zvuk, který můžete slyšet, pokud mu do ucha vložíte mikrofon. Je to skutečný zvuk.

2. Subjektivní - zvuk produkuje mozek, obvykle v důsledku ztráty sluchu a mikrofonem byste jej neslyšeli.

3. Pulzující - vzácný typ objektivního tinnitu, kdy se klient naladí na svůj vlastní srdeční rytmus.

 

Tinnitus není nemoc, je to jen příznak toho, že u postiženého člověka nastal problém se sluchem.

 

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA:

Než začnete používat autohypnózu na vyřešení tinnitu, ujistěte se u svého lékaře, že opravdu řešíte tinnitus. Nechte se vyšetřit, protože tinnitus může být důsledek závažného onemocnění, také ztráty sluchu nebo poranění mozku. Tím si zajistíte, že vám tato metoda opravdu u tinnitu pomůže zmírnit nepřijemné zvuky.

 

Jaké jsou příčiny vzniku tinnitu?

Tinnitus je docela běžný stav - postihuje přibližně 10–15% populace, což je pro vaši představu asi 1,5 milionů lidí v ČR nebo asi tak 32 milionů v USA.

To je spousta lidí, že? Ale co způsobuje tinnitus?

Neexistuje žádná jednoduchá nebo zjevná jediná odpověď, ale je známo, že tinnitus bývá dáván do souvislosti s obtížemi jako:

  1. Ztráta sluchu
  2. Cukrovka
  3. Problémy se štítnou žlázou
  4. Úzkost nebo deprese
  5. Tinnitus může být produktem Ménièrovy choroby, dlouhodobého stavu, který ovlivňuje rovnováhu a vnitřní ucho. Je to také častý vedlejší účinek některých léků, jako je aspirin, antibiotika a chemoterapie.
  6. Tinitus může být samozřejmě také výsledkem přílišného času stráveného posloucháním hlasité hudby nebo prací v hlučném průmyslovém prostředí nebo kvůli hlasitým výbuchům ve válce...

Jak autohypnóza může pomoct u tinnitu a proč je tak efektivní

V lékařské oblasti je tinnitus často léčen naslouchátky a zařízeními s bílým šumem. Neexistuje však jednoznačný recept. Což znamená, že někdy tyto možnosti nefungují a tehdy lidé obvykle přecházejí na autohypnózu.

 

Existují dvě různé strategie, které lze využít u autohypnózy na pomoc při tinnitu:

1. Odebrání nebo odstranění zvuku

2. Změna vašeho vztahu ke zvuku

 

Mnoho lidí má tinnitus, ale neobtěžuje je to. Ti, na které to má vliv, to prožívají na emocionální úrovni. Může to být nepříjemné, frustrující a může to dokonce vést k tomu, že se budou cítit naštvaní, že s tím nemohou nic dělat.

Možná nebude možné zvuk odstranit. Místo toho se můžete soustředit na minimalizaci zvuku, tak abyste jej mohli ignorovat do té míry, že si ho ani nevšimnete.

 

Pro většinu lidí je tinnitus stálým zvukem. 

Pomocí autohypnózy získáte možnost komunikovat s vlastním nevědomím. 

Díky autohypnóze je možné říci mozku, aby zvuk ignoroval, změřil jej a zrušil.

 

Jaké jsou tedy konkrétní hypnotické techniky, které k tomu lze použít u autohypnózy?

 

3 techniky hypnózy pro efektivní léčbu tinnitu

Níže jsou 3 techniky hypnózy, které se ukáží jako neocenitelné při zmírnění potíží u lidí trpících tinnitem. Ve spolupráci s vašim lékařem dosáhnete nejlepších výsledků.

 

1. Vizualizace s průvodcem

Vezmu vás na výlet do vnitřního světa a vy naleznete v nevědomé mysli symboly, které vám mohou pomoci problém úplně vyřešit.

 

Když používáte řízenou vizualizaci, vytvoříte si řadu symbolů díky kterým pochopíte příčinu, proč právě vy a jak tinnitus zvládnete.

Zažijete řadu situací, které vám pomohou instalovat nový nástroj do svého vědomí, díky kterému jednoduše snížíte hlasitost tinnitu stejně jako byste snížili hlasitost na televizi.

Samozřejmě byste měli poslech nahrávky opakovat, dokud to nezvládnete i bez ní s lehkostí.

 

Použijete stupnici od 1 do 10, abyste zjistili, jak silné zvuky to jsou. Poté vytvoříme zdroj pro ztlumení zvuků, dokud nedosáhne alespoň 1 nebo 2, nebo nezmizí úplně.

Dostanete také posthypnotický návrh, pokud se váš tinnitus stane po poslechu nahrávky nepříjemným, tak se jednoduše vrátite ke svému zdroji a snížite hlasitost na takovou, aby to bylo snesitelnější.

 

Možná budete potřebovat nahrávku poslouchat celý měsíc pravidelně, abyste plně umožnili mozku naučit se, jak přestat poslouchat tinnitus. Nepřemýšlejte o tom moc. Poslouchejte nahrávku, dokud nebude tento problém vyřešen.

 

2. Sada nástrojů v nevědomí - disociace

Sadou dotazů a směřováním pozornosti vytvoříte tranz. To usnadní komunikaci a práci s vašim nevědomím, které umí zařídit efektivní ignoraci zvuků tinnitu. Zatímco budete směřovat pozornost k dotazům, vaše nevědomí bude pracovat na vyřešení zvuků tinnitu. 

 

To dává smysl, protože tinnitus se zdá být horší, čím více se na něj soustředí. Pokud bude vaše pozornost odvedena od hluku, nebude se to zdát tak hlasité.

Tady je krátké shrnutí 4 komponent, které tvoří sadu nástrojů pro disociaci:

 

Orientační otázka - např. Víš o tom, že odkdy jsme spolu začali mluvit se ti změnilo dýchání? 

Echo efekt - např. obvykle to zůstane bez povšimnutí

Přeformátování - např. Je zajímavé jak se může dech změnit, aniž bys o tom věděl, že?

Prohlubující se otázka - např. Znáš tuto techniku jak vstupovat do hypnózy pomocí zpomalení dechu?

 

3. Vnitřní hypno dialog, který ohýbá mysl 

Zatímco disociace pracuje s tím, jak prožíváte tinnitus, vnitřní dialog pracuje s tím, jak vnímáte tinnitus nebo jak o tom přemýšlíte.

Vnitřní hypno dialog  je specifický hypnotický jazyk, který použijete  k obejití vědomé mysli a přístupu do nevědomí. Pomáhá přerušit normální myšlenkovou smyčku a přiměje vás přemýšlet o věcech různými novými způsoby. Navzdory svému názvu není vnitřní hypno dialog navržen tak, aby vás zmátl - je navržen tak, aby vám pomohl myslet jinak. Například pokud je vaše myšlení uvízlé v rutině - tj. „Nemohu zastavit to odstřelené zvonění v uších bez ohledu na to, co dělám“ - pak může být použit jazyk vnitřního hypno dialogu, který rozbije tento vzor a přestanete tak uvažovat.

To, co vnitřní hypno dialog dělá, je použití překvapení - jeho cílem je odvést vaše myšlenky a přerušit staré způsoby myšlení. Využívá dvojznačnost jazyka, aby vám pomohla vidět základní pravdu nebo alternativní možnosti. Například můžete použít vnitřní hypno dialog ve formě otázek zaměřených na sebe takto:

Mám tinnitus? Nemám tinnitus?

Mám to někdy a jindy ne?

Možná to mám pořád, ale občas o tom nevím?

Nebo možná ho nikdy nemám a jen sámi sebe přesvědčuji, že ho mám, když není slyšet žádný jiný zvuk?

Všiml sis, že někdy na tinnitus zapomeneš? Možná, když jsi s někým zabrán do hlubokého rozhovoru?

Jak vidíte, otázky a fráze pomohou změnit vaše myšlení tak, abyste viděli, že na tuto situaci lze pohlížet i jinými způsoby.

 

A několik připomínek „úklidu“, aby vaše autohypnóza proběhla rychle…

 

Kdy vlastně začíná vaše autohypnóza? Už začala čtením tohoto článku!

 

… a dále může pokračovat hned jakmile si pustíte audio nahrávku.

 

Poprvé ji budete poslouchat nejspíš trochu ve větším napětí, protože nebudete vědět co můžete očekávát, ale jakmile budete vědět, že nahrávka je zde proto, aby vám pomohla od tinnitu, s důvěrou ji začnete používat a váš stav si sami dáte do pořádku. Nahrávka je jen průvodce, který vám ukáže, jak mocné nástroje máte k dispozici hned, jakmile se uvolníte.

 

Tinnitus je běžný stav, který může vést k vytrvalým a frustrujícím zvukům v uších a hlavě. I když na zdravotní stav neexistuje lék, jsou k dispozici řešení ke zmírnění hluku. Bylo zjištěno, že autohypnóza je účinným způsobem, jak si pomoci, protože vám může pomoci naučit se ignorovat zvuky.

 

Techniky hypnózy sdílené v tomto článku nejsou úplným seznamem - existuje mnoho dalších technik a nástrojů hypnózy, které můžete vyzkoušet, ale doufejme, že vám poskytly povzbudivý výchozí bod.